Wat wil jij later worden?

Het is een vraag die aan kinderen wordt gesteld zodra ze een beetje kunnen praten. Wat wil je later worden? Jonge kinderen antwoorden vaak met een bekend beroep; brandweerman, machinist, popster of juf, bijvoorbeeld. Beroepen die zij als kind kennen, waar zij zich een beetje een voorstelling bij kunnen maken.

Ouder

Worden kinderen wat ouder, dan verandert ook het beroep dat zij nastreven regelmatig. Lang niet ieder kind dat vroeger brandweerman (of vrouw!) wilde worden gaat later ook echt die richting op. Opvallend is dat kinderen nog lange tijd vooral interesse blijven houden in algemeen bekende beroepen. Er zijn weinig kinderen die uit zichzelf zullen melden dat zij data-analist willen worden, of medewerker planning, dit zijn beroepen waar veel kinderen, maar ook volwassenen maar moeilijk een beeld bij zullen krijgen.

Zelfs al weten kinderen al op jonge leeftijd wat zij graag zouden willen worden, dat betekent nog niet dat dit ook altijd lukt. Voor veel beroepen zijn bepaalde opleidingen nodig, die niet altijd binnen het bereik van een kind liggen. Arts worden kan geweldig lijken en een echte droom zijn, als een kind geen VWO aan blijkt te kunnen wordt het vaak een lastig verhaal. Ook alle kinderen die profvoetballer willen worden of acteur gaan het niet massaal redden, hier zijn een flinke portie talent en geluk voor nodig tenslotte.

franchisenemers gezocht

Droom uitgekomen?

Het is niet precies bekend hoeveel mensen uiteindelijk zijn geworden waar zij als kind al van droomden, maar het is veilig om te stellen dat het voor het merendeel van de mensen niet geldt. Er komen steeds meer nieuwe beroepen bij, beroepen waar we ons als kind geen voorstelling van hadden kunnen maken. Ook voor kinderen die nu opgroeien zal dat gelden, een groot deel van de beroepen die zij later gaan uitoefenen bestaan nu nog helemaal niet.

Er zijn kinderen en jongeren die misschien nog niet weten wat ze willen worden, maar wel op welke manier ze dit gaan doen. Zij weten nu al dat ze niet in loondienst willen, maar eigen baas willen zijn. Steeds meer mensen kunnen deze vrijheid erg waarderen, en gaan op zoek naar de voor hen juiste onderneming. Ondernemen is natuurlijk niet zonder risico, en om die reden willen ook steeds meer mensen franchisenemer worden. Op die manier stap je in een bestaande, goed lopende keten, terwijl je toch ondernemer bent. Er worden regelmatig franchisenemers gezocht, voor verschillende winkels en restaurants bijvoorbeeld. Misschien niet iets waar je als kind vroeger van droomde, je had geen idee wat een franchise was, maar wel een mooie manier om op latere leeftijd je droom in vervulling te laten gaan.